Nel Crea

Recensent: Nel Crea

Hoe ver gaat de liefde van een moeder

“ Moederliefde “geschreven door Femmy ten Cate.
Een voor mij nieuwe auteur waar ik met veel interesse deze debuutroman van ga lezen.
Hoever kan de liefde van een moeder voor haar kind gaan.
Om voor hem onverklaarbare reden is de zevenentwintig jarige Leen door zijn eigen moeder opgesloten in een kelder, hij heeft alles al geprobeerd maar kan er echt niet uit. Moeder brengt hem op tijd eten, schone kleren en af en toe de krant.
Op zijn vraag waarom en hoelang hij hier nog moet zitten is haar antwoord:
Waarom heb ik je opgesloten? Deze vraag kan hij niet echt beantwoorden en hij wordt bijna gek van de gedachten dat hij hier niet op kan komen. Leen is een slimme jongen, een goed journalist en nu overgeleverd aan de grillen van zijn moeder.
Het boek wisselt steeds van heden naar verleden waardoor je een goed kijkje krijgt in de jeugd van Leen. Ook de jeugd van moeder en haar rol in het gezin van haar jeugd. Dit alles wordt vertelt vanuit het perspectief van Leen.
Moeder blijft zolang Leen geen antwoord geeft op haar vraag voor hem zorgen en tevens afstoten en omarmen.
Je leest over de strijd, de boosheid en het onvermogen van Leen om het waarom te begrijpen. Ook de strijd van de moeder die zij heeft met de opsluiting van haar zoon en haar eigen verleden.
Langzaam heel langzaam vallen de puzzelstukjes in elkaar en dan blijkt dat de reden van de opsluiting een diepe onderlaag te hebben.
Een menselijk boek over hoe mensen tot hun daden komen buiten hun schuld om. Er zijn een aantal goede thema’s in het boek zoals, moederliefde, keuzes maken en familie.
Het leest prettig en snel, is beeldend geschreven en bevat veel informatie. De personages worden goed beschreven
en je krijgt een goed inzicht in het hoe en waarom van alles.