MarlousDemian

Recensent: MarlousDemian

De invloed van hoe je opgroeit naar later

Via de leesclub van de boekenreizigers olv Erna Eikhoudt kreeg ik de kans om Moederliefde geschreven door Femmy ten Cate te lezen.

In Moederliefde lees je het verhaal over Leen. Leen is een journalist die is opgesloten door zijn moeder in een kelder en pas zal worden vrijgelaten wanneer hij weet waarom ze dit gedaan heeft. Vooralsnog is dit voor Leen een groot raadsel. Er is veel tijd om na te denken en in de terugblikken word je meegenomen in het leven van Leen. Je leest over zijn overbezorgde moeder, het treiterende neefje en zijn bijzondere tante Agaath. Agaath is de zus van zijn moeder. De twee krijgen een band die niet helemaal goed voelt. Leen wordt gezien als haar eigen zoon, nadat ze zelf haar dochter Rosa bij een ongeval is kwijtgeraakt.
Ze neemt haar neef mee op sleeptouw in haar politieke interesses. Ze wil haar eigen politieke partij oprichten en Leen wordt overal bij betrokken. Maar de grote vraag is eigenlijk: Wat vindt Leen daar eigenlijk van? Wie is hij nu echt? Waarom is zijn relatie mislukt? Welke rol speelt zijn vader in alles? Hoe komt het dat zijn moeder zo is geworden? Wat is er gebeurd met tante Agaath?
De opsluiting van Leen in de kelder vond ik een bizar iets. Het lijkt wel doordacht door moeder met een duidelijk plan. Voor Leen is dit minder duidelijk, de reis door zijn leven die je terugleest, neemt je mee in zijn leven. Waarbij de vraag centraal stond waarom ze hem had opgesloten.

Tijdens het lezen word je meegenomen naar het heden, het moment dus waar hij opgesloten zit in de cel, maar gaat ook terug naar het verleden en je gaat al lezende door de jeugdjaren van Leen heen. Op die manier kom je stukje bij stukje te weten wat er in zijn leven heeft gespeeld.

Door de gesprekken tussen Leen en de andere personen komt er langzaam een beeld van hoe een ander het beleefd heeft. Het zijn verschillende personen waardoor je al lezende weg onbegrip, ongeloof, begrip, onbegrip, maar ook gewoon boos kan zijn om wat er gebeurt.

Het verhaal brengt diverse thema’s ter sprake. De auteur is er goed in geslaagd deze te verwerken in dit verhaal. Voor mij is de kwetsbaarheid van een kind blijven hangen, de invloed van verantwoordelijkheid in je schoot geworpen krijgen waar je in feite soms niet eens aan toe bent op bepaalde leeftijden. De uitwerking daarvan zie je terug op moeder en dan ook in hoe zij dan weer doorslaat.

Hoe dan ook, het is zeker weten een aanrader en geeft echt nog wel stof tot nadenken!